Menu

Ett andetag. Ett enda bara. Sedan ska jag fortsätta.

tempo_stor

Spiro / Spero är en del av Tempo Dokumentärfestival 2016!

Spiro / Spero är specialskrivet av Rebecka Pershagen för Tempo Dokumentärfestival 2016, och är baserat på tre av dokumentärfilmerna i årets program: “Sonita”, “Mallory” och invigningsfilmen “Kiki”.

Det här är första gången jag bearbetar någon annans dokumentära material konstnärligt för Tempus Fugit, hittills har jag arbetat självbiografiskt och med andras färdigbearbetade material, berättar Rebecka Pershagen. Dock har ju alltid den dokumentära aspekten varit i centrum för mitt arbete, med alla konstnärliga verk jag gjort både på scen, i bokform och som audiopjäser. Dokumentärfilm har också länge varit min absoluta favoritgenre, och därför känns det som att komma hem när jag nu samarbetar med Tempo Dokumentärfestival 2016.

kiki

Verkets tillblivande skedde genom att Rebecka Pershagen och Tempus Fugit tilldelades ett urval av årets filmer, och sedan fick fria händer att skapa ett audioverk kring dessa. Valet av de tre dokumentärerna som inkluderas i Spiro / Spero stod klart väldigt tidigt.

Dessa tre filmer berörde mig djupt, och talade även till mig då de alla har cis- och transkvinnor från vitt skilda delar av världen som centrala personer, fortsätter Rebecka Pershagen. Men trots deras geografiska och personliga skillnader finns många likheter. Förtryck, diskriminering, drömmar och hopp. Det har jag tagit fasta på i verket, genom dess dramaturgiska utformning. Alla tre historier i Spiro / Spero börjar och slutar med samma inledande meningar, och samma fraser återkommer också i samtliga historier. Det här är ett medvetet val av mig som dramatiker: det visar att oavsett hur olika vi tror oss vara och var vi än befinner oss i världen är vi alla människor, med samma möjlighet att känna, tänka och drömma.

sonita

De tre historierna i Spiro / Spero är alla baserade på huvudpersoner ur de tre dokumentärfilmerna, och är en sorts inre monolog för varje karaktär.

Dokumentärfilm är så otroligt viktigt just för att den blir ett fönster för oss att uppleva någon annans verklighet, livsvillkor och historia. Vi lever i en värld där det är lättare än någonsin förut att få kontakt med främlingar från hela världen genom nätet, men samtidigt blir den egna zonen allt snävare. Det är nödvändigt för oss som människor att påminna sig om att det är en slump att de fötts i den kropp och på den plats som de har. Sonita, Mallory eller Gia (ur “Kiki”) kunde varit jag. Eller du.

Spiro / Spero finns tillgänglig i Tempus Fugit fr.o.m 7 mars, och utspelar sig på tre koordinater vid Hornstulls strand.

mallory

——-

Istället För (2014) är ett av Tempus Fugits mest populära verk hittills, och får nypremiär i appen fr.o.m 7 mars som en del av Tempo Dokumentärfestival 2016!

Verket är även det skrivet av Rebecka Pershagen, och är ett självbiografiskt verk som hon kallar “en poetisk berättelse om två människors möten”. “Istället För” utspelar sig på sex koordinater i och omkring Hornstull.

Läs mer om verket här! 

——-

Spiro / Spero

Spelplats: Hornstulls strand

Antal kapitel: 3

Speltid (inkl. promenad): 12 minuter

Manus, idé, inläsning: Rebecka Pershagen

Regi, mixning, master: Rebecka Pershagen

Fotografi: Tempo Dokumentärfestival

Kostnad: 10 SEK

PREMIÄR: 7 MARS 2016