Menu

Foto: Ina Strøm

——————————

Kvantfysik blir audioteater i Göteborg

 ”Denna berättelse utspelar sig här. I Vasastan. Den har hänt. Eller så har den inte hänt. Lägenheten finns. Den är precis här borta. Människorna finns. De är inte här nu. Fast de skulle kunna vara det.”

- ur Kvantfysik av Julie Støp Husby

——————————

Vår andra premiär i Tempus Fugit i juli är audioteaterverket Kvantfysik som tar oss tillbaka till Göteborg, men denna gång till Vasastan.

Verket är vårt åttonde specialskrivna verk för säsongen 2016, och denna gång är upphovspersonen en debutant i appen: den norska skådespelerskan och musikalartisten Julie Støp Husby.

——————————

Efter examen från Teaterhögskolan i Göteborg 2013 har Støp Husby gjort roller i flertalet produktioner i både Sverige och Norge, vid bl.a. Östgötateatern, Oslo Nye Teater, Riksteatret och Nationaltheatret.

Under utbildningen skrev och spelade hon monologen Jag försöker vara kvinna, men jag vet inte riktigt hur man gör med stor framgång, och vi är så glada över att hennes andra egenskrivna verk får sin premiär i just Tempus Fugit.

——————————

”Vad är ett minne? Är det en exakt, mental rekonstruktion av något som fysiskt skett, eller är det en subjektiv efterkonstruktion? Alla har vi historier om händelser vi önskar att vi varit med om; vissa av dem så starka och så grundligt genomfantiserade och genomlevda att de ter sig lika levande, lika kroppsliga som de historier vi levt i den fysiska verkligheten. De känns som riktiga händelser. Och, händelser som format våra liv är ju alla lika viktiga, lika sanna – eller hur? Kvantfysik rör sig precis i det här mellanrummet – mellan fiktion och fakta, mellan fantasi och verklighet. Det är omöjligt att veta vad som är sanning, särskilt när naturens lagar i princip bäddar för att allt kan hända. Allt kan finnas och allt hade kunnat ske; det är enbart en fråga om slump, sannolikhet och små, små atomer.”

- Julie Støp Husby, juli 2016

——————————

Vår VD och konstnärliga ledare Rebecka Pershagen kallar Støp Husby ”en väldigt speciell begåvning”, och tillägger att hon ”spår en lysande framtid” för densamma samt ”hoppas få samarbeta konstnärligt ännu mer i framtiden”, både i Tempus Fugit och i andra sammanhang. Samarbetet är även extra speciellt för Pershagen då de bägge, utöver att vara utbildade musikalartister vid Teaterhögskolan, också är tvåspråkiga – norska och svenska – och har arbetat konstnärligt i bägge länder på bägge språk under sina karriärer hittills.

——————————

”Kvantfysikens viktigaste komponent är sannolikhet. I princip kan en bestämd partikel befinna sig var som helst i hela universum; fram tills vi letar efter den.” /…/ ”En partikel kan gå genom en vägg, eller den kan försvinna och bli till två andra partiklar. Två människor kan plötsligt befinna sig på samma plats, till samma tid.”

- ur Kvantfysik av Julie Støp Husby

——————————

Kvantfysik kan upplevas på tre olika koordinater kring Vasaplatsen i Göteborg.

Verket är skrivet och inläst av Julie Støp Husby, och är på svenska.

——————————

Kvantfysik får premiär i Tempus Fugit den 15 juli 2016!

——————————

Ladda ner pressmeddelande om Kvantfysik i PDF-format här!

Kvantfysik

Manus och inläsning: Julie Støp Husby

Kapitel: 3

Längd: 25 minuter (inkl. 15 minuter audio)

Plats: Vasastan, Göteborg

Foto: Ina Strøm / Julie Støp Husby

Kostnad: 30 SEK