Menu

Bortglömda kvinnors historier får liv i Tempus Fugit

Tempus Fugit har sedan starten 2014 presenterat specialskrivet audiomaterial för det offentliga rummet, skapat av författare, musiker, poeter och konstnärer. Målet har varit att ge kända platser en ny identitet, att få människor att upptäcka det offentliga rummet på ett nytt sätt, och att röra sig bort från konventionella och kända berättelser om historiska händelser som oftast präglar platserna.

Nu tar vi dock steget att för första gången presentera just historiskt innehåll och berättelser i appen, men givetvis på vårt egna sätt.

——————————

Att olika kvinnors bedrifter och liv skrivits ut ur historien och glömts bort i varierande grad är ett faktum som de flesta nog är medvetna om, och är något som Stockholmsguiden Lotta Holmgren uppmärksammat. Genom sin guideverksamhet Lotta Stockholm har hon sedan flera år rönt stor uppmärksamhet med sina specialskrivna stadsvandringar om kvinnohistoria och kända/okända kvinnors liv i Gamla Stan.

Därför är vi otroligt stolta över att presentera henne som vår artist in residence i Tempus Fugit under 2016, vilket innebär att hon kommer skapa en serie audiowalks för oss under denna säsong.

Den första i raden, ”De som var före sin tid”, har ett narrativ som kretsar kring kvinnor som gjorde skillnad redan under sin livstid men som också bör lyftas upp i historieböckerna för sina insatser. Där får vi i fyra kapitel bl.a. möta Christina Piper – 1700talets stora entreprenör, och Ada Nilsson – läkare och kvinnorättskämpe.

——————————

”De som var före sin tid” får premiär i Tempus Fugit den 3 juni 2016, och ytterligare två specialskrivna audiowalks av Lotta Stockholm får premiär löpande under säsongen 2016!

——————————

Ladda ner pressmeddelande om ”De som var före sin tid” i PDF-format här!

De som var före sin tid

Manus och inläsning: Lotta Stockholm

Kapitel: 5

Längd: 40 minuter (inkl. 25 minuter audio)

Plats: Gamla Stan, Stockholm

Foto: Lotta Stockholm

Kostnad: 30 SEK