Menu

Bortglömd kvinnohistoria får liv i Tempus Fugit

Tempus Fugit har sedan starten 2014 presenterat specialskrivet audiomaterial för det offentliga rummet, skapat av författare, musiker, poeter och konstnärer. Målet har varit att ge kända platser en ny identitet, att få människor att upptäcka det offentliga rummet på ett nytt sätt, och att röra sig bort från konventionella och kända berättelser om historiska händelser som oftast präglar platserna.

Nu tar vi dock steget att för första gången presentera just historiskt innehåll och berättelser i appen, men givetvis på vårt egna sätt.

——————————

Att olika kvinnors bedrifter och liv skrivits ut ur historien och glömts bort i varierande grad är ett faktum som de flesta nog är medvetna om, och är något som Stockholmsguiden Lotta Holmgren uppmärksammat. Genom sin guideverksamhet Lotta Stockholm har hon sedan flera år rönt stor uppmärksamhet med sina specialskrivna stadsvandringar om kvinnohistoria och kända/okända kvinnors liv i Gamla Stan.

Därför är vi otroligt stolta över att presentera henne som vår artist in residence i Tempus Fugit under 2016, vilket innebär att hon kommer skapa en serie audiowalks för oss under denna säsong.

——————————

Den första i raden, De som var före sin tid, fick premiär i början av juni 2016. Där kretsar narrativet kring kvinnor som gjorde skillnad redan under sin livstid och också bör lyftas upp i historieböckerna för sina insatser. Där fick vi i fyra kapitel bl.a. möta Christina Piper – 1700talets stora entreprenör, och Ada Nilsson – läkare och kvinnorättskämpe.

I juli var det premiär för hennes andra verk: De vackra och älskvärda. I detta verk mötte vi fyra historiska kvinnor, bl.a. drottningar och älskarinnor, som blev kända nästan enbart på grund av sin skönhet. Till skillnad från de flesta av Lotta Stockholms andra kvinnoberättelser finns det att läsa om dessa kvinnor i historieböckerna, men i detta verk ser vi på dessa kvinnoöden och historier med dagens (feministiska) glasögon.

——————————

Och nu, den 30 september, är det premiär för den sista delen i triologin: De skamlösa och löjeväckande.

Här berättas historier om mörka perioder i svensk sexualhistoria som i allra störst utsträckning drabbade kvinnor, såsom besiktningsbyrån och straffet som innebar att bära stadens stenar, men även om pionjärer inom jämställdhet och sexualitet såsom Drottning Kristina och Sophie Sager – den första kvinna att väcka åtal samt få en man fälld för våldtäktsförsök i en svensk domstol 1848.

——————————

De skamlösa och löjeväckande får premiär i Tempus Fugit den 30 september 2016!

——————————

De som var före sin tid och De vackra och älskvärda finns även tillgängliga i Tempus Fugit t.o.m. december 2016!

——————————

Ladda ner perssmeddelande för De skamlösa och löjeväckande i PDF-format här!

De skamlösa och löjeväckande

Manus och inläsning: Lotta Stockholm

Kapitel: 5

Längd: 40 minuter (inkl. 25 minuter audio)

Plats: Gamla Stan, Stockholm

Foto: Lotta Stockholm

Kostnad: 30 SEK