Menu

Rebecka Pershagen

Rebecka Pershagen är skapare, VD och konstnärlig ledare för Tempus Fugit.

Hon är född 1985 i Stockholm, och är utbildad skådespelerska och musikalartist vid Teaterhögskolan i Göteborg.

Sedan examen 2010 har hon skapat och spelat flertalet performance i olika sammanhang, och parallellt med olika anställningar inom musikal och teater har hon arbetat med egna konstnärliga projekt och idéer. Hon var en av enbart två utvalda deltagare från Sverige på den tyska scenkonstgruppen She She Pops veckolånga workshop i performance under Nordic Performance Days i Reykjavik 2012. Rebecka har även undervisat i performanceteknik vid teaterutbildningen på Södra Latins Gymnasium i Stockholm.

Med sin skådespelarbakgrund och sitt stora engagemang för att skapa intresse för teatern som uttrycksform, vill hon leka med gränserna mellan fiktion och verklighet.

2013 debuterade hon med sin bok VESPER, på eget förlag, baserad på dagboksinlägg mellan 2006 och 2013. Hennes nästa bok, med arbetsnamnet ”Hypnagog”, är klar och hon söker nu förläggare för utgivning under 2015 / 2016.

2014 tilldelades hon AUDIENCE CHOICE AWARD vid Stockholm Fringe Festival för sitt performance ”The First and Last Dance”. Hon återvänder till 2015 års upplaga av festivalen med två egna verk, varav en nyskriven monolog, samt ett samarbetsprojekt med den Londonbaserade teatergruppen Fragility.

Idén till Tempus Fugit växte fram sedan hon återvände till Stockholm efter flera års studier och arbete utomlands, och insåg att flera livsavgörande händelser skett i det offentliga rummet. Att vi alla rör oss på samma gator, men inte har en aning om varandras historier och minnen. Dessa minnen som vi aldrig kommer få veta om varandra, men som kan vara det viktigaste och mest laddade i en människas liv.

Rebecka har i tidigare föreställningar och projekt alltid haft det självbiografiska perspektivet som utgångspunkt, samtliga av historierna som återberättas i titelpjäsen ”Tempus Fugit” och hennes senaste verk ”Istället För” är autentiska. I appen Tempus Fugit når hennes självbiografiska och autentiska strävan sitt klimax, då de självupplevda historierna återberättas för åhöraren på den plats där de faktiskt inträffade. Av integritetsmässiga skäl nämns dock inga namn eller pseudonymer på några av de medverkande, och inte heller datum eller andra specifika detaljer eller omständigheter.

För Rebecka har den gemensamma nämnaren alltid varit berättandet i olika former, och den kraft som kan uppstå vid möten mellan två människor. Viljan har hela tiden varit att göra en föreställning för endast en åhörare åt gången, och att ge denne möjlighet att själv äga sin egen upplevelse av verket.

Under 2013 och 2014 gick Tempus Fugit från idé till verklighet, i samarbete med studenter från kandidatprogrammet i Data- och Systemvetenskap vid Stockholms Universitet och Webbkommunikatörsutbildningen vid Medieinstitutet. I december 2014 tilldelades Rebecka och Tempus Fugit Stockholms Stads Innovationsstipendium i kategorin Besöksnäring.

Rebecka och Tempus Fugit har nu kontor i Villa Bellona i Frescati, där hon sitter i Stockholms Universitets Inkubator – SUI.

Hör av dig om du vill komma dit och prata över en kopp kaffe!

Läs mer om Rebecka och hennes andra projekt på hennes hemsida HÄR.