Menu

Färöisk folksaga i appform under Kulturnatt Stockholm 21 april!

I maj 2016 var det en stor ära för den platsspecifika ljudkonstappen Tempus Fugit att vara en del av Nordic Performing Arts Days 2016: en veckolång konferens med teaterföreställningar och workshops, med deltagare från alla de nordiska länderna. Platsen denna gång var då Torshavn på Färöarna.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

För NPAD 2016 hade Tempus Fugits VD och konstnärliga ledare Rebecka Pershagen fått i uppdrag att skapa en ljudupplevelse att höras på plats, runt hamnen i Torshavn. Ursprungligen var tanken att fira Shakespeares 400årsjubileum, men efter att ha gjort forskning om Färöarna ändrade Rebecka sina planer.

Jag blev fascinerad av historien om Kópakonan (Sälkvinnan), som är en av de mest kända folksagorna på Färöarna. Där berättas om hur sälarna en gång om året tar sig ur havet och upp på land, ömsar skinn, och tar mänsklig form för en natt. En av kvinnorna får då sitt sälskinn stulen, och kan därför inte återvända till havet vid soluppgången utan tvingas istället stanna i mänsklig form och gifta sig med en bonde från Mikladalur – som var den som stulit hennes skinn. Jag ville skapa en ny läsning av historien, och återberätta den ur hennes perspektiv då den likt många sagor normalt framförs i tredjeperson.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

För att fånga essensen av berättelsen, med både en inre monolog och närheten till naturen och havet, kom pjäsen att spelas in i en enda lång tagning, utomhus med in ear mikrofoner på Lilla Essingen i Stockholm. Det färdiga verket, Kópakonan Revisited, finns fortfarande tillgängligt i Tempus Fugit att upplevas i hamnområdet i Torshavn.

Och nu, tack vare den stora generositeten från NPAD 2016 och projektkoordinator Gunnvá Zachariasen, har vi den stora äran att kunna presentera verket som vårt bidrag till Kulturnatt Stockholm 2018 den 21 april!

Kulturnatt Stockholm samlar konstnärliga uttryck i alla discipliner, att öppna sina dörrar och presentera sitt arbete för allmänheten gratis under den sista lördagen i april. Tempus Fugit har varit ett stående inslag i programutbudet sedan 2015, och kommer alltså i år att presentera Kópakonan Revisited: ett poetiskt ljudverk om desperation, hämnd och kärlek, som aldrig tidigare varit tillgängligt utanför Färöarnas gränser.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Det tre delar långa verket framförs på engelska, och finns tillgängligt gratis i appen hela dagen den 21 april!

De tre koordinaterna, dit en måste bege sig för att lyssna, har placerats i ett av de vackraste områdena kring vatten i centrala Stockholm: Gustav Adolfs Torg, vid Kungliga Operan och Strömmen.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Kópakonan Revisited

Bearbetat manus och inläsning: Rebecka Pershagen

Kapitel: 3

Längd: 17 minuter (inkl. 10 minuter audio)

Plats: Gustav Adolfs Torg, Stockholm

Foto: Kulturnatt Stockholm

Kostnad: GRATIS